قرص آیورمکتین برای درمان گال

قرص آیورمکتین چیست؟

آیورمکتین دارویی است که برای درمان بیماری‌های انگلی مانند شپش سر و گال استفاده می‌شود. آیورمکتین یک نوع حشره‌کش از خانواده آبامکتین است که با اختلال در عملکرد کانال کلرید باعث بازماندن همیشگی این کانال و مرگ کنه های گال می‌شود. البته هنوز عملکرد آیورمکتین به‌طور کامل روی کنه های گال مشخص نیست، اما این دارو با افزایش آزادسازی گابا در سیستم عصبی کنه گال، باعث مرگ آن می‌شود.

آیورمکتین به‌صورت قرص، پماد و آمپول عرضه می‌شود. البته برای درمان بیماری گال عموماً قرص آن تجویز می‌شود. آیورمکتین تنها قرصی است که برای درمان گال استفاده می‌شود، بقیه درمان‌ها؛ موضعی و به‌صورت پماد هستند. آیورمکتین عموماً برای درمان گال نروژی مورداستفاده قرار می‌گیرد.

آیا قرص آیورمکتین برای درمان گال مناسب است؟

قرص آیورمکتین بسیار قوی و پر عوارض است، بنابراین در خط اول درمان قرار ندارد. داروی پرمترین در آزمایش‌ها مؤثرتر از آیورمکتین بوده که به همین دلیل اول‌ازهمه پرمترین تجویز می‌شود و در صورت موفق نبودن آن و پماد های دیگر برای درمان گال، آیورمکتین تجویز خواهد شد.

قرص آیورمکتین

قرص آیورمکتین چگونه گال را می‌کشد؟

آیورمکتین با نفوذ به غشای سلولی انگل و هدف قرار دادن سیستم عصبی کنه‌های گال آن‌ها را می‌کشد. همچنین آیورمکتین با کاهش سرعت تولیدمثل گال ها، باعث کم شدن آن‌ها می‌شوند. با توجه به اینکه قرص ایورمکتین در بدن جدب شده و در جریان خون وارد می‌شود، میتواند به تمامی کنه‌های گال و تخم‌های آنها نفود کرده و آنها را نابود سازد.

بنابراین با توجه به از بین بردن تخم‌های کنه‌های گال، آیورمکتین می‌تواند چرخه حیات کنه‌های گال را مختل کرده و این بیماری را درمان کند.

آیا در خانم‌های باردار یا شیرده می‌توان از آیورمکتین استفاده کرد؟

هنوز مشخص نیست که این دارو در زمان بارداری بی‌خطر است یا خیر، اما در زمان شیردهی تا حدودی قابل‌قبول است و باید با تأیید پزشک معالج میزان سود و ضرر آن سنجیده شود.

آیورمکتین برای چه افرادی تجویز می‌شود؟

آیورمکتین عموما بعد از شکست تمامی راه‌های درمانی گال برای بیمار تجویز می‌شود و آخرین راه درمان بیماری گال است. شما نیز باید همین روند را طی کنید و به دنبال درمان سریع گال نباشید.

  1. بعد از استفاده از پرمترین و بنزیل بنزوات به مدت 4 هفته که بهبودی کامل حاصل نشود.
  2. بیمار نتواند درمان موضعی را استفاده کند.
  3. بیمار به پرمترین و دیگر داروهای موضعی آلرژی داشته باشد.
  4. پوست به‌شدت آسیب‌دیده باشد و نمی‌توان درمان‌های موضعی را استفاده کرد.

مزایای آیورمکتین نسبت به پرمترین چیست؟

این 2 دارو در نرخ درمان گال هیچ‌گونه برتری نسبت به هم ندارند، بنابراین بهتر است از پماد پرمترین که به‌صورت موضعی است استفاده شود و فقط در صورت شکست در درمان استفاده از آیورمکتین زیر نظر پزشک مدنظر باشد.

بسته قرص آیورمکتین

چه کسانی نمی‌توانند آیورمکتین مصرف کنند؟

با توجه به عوارض زیاد این دارو، در افراد زیر این دارو منع مصرف دارد. البته بهتر است همیشه تمامی راه‌های درمان قبل از تجویز آیورمکتین امتحان شود.

  • کودکان زیر 5 سال
  • کودکان زیر 5 کیلوگرم
  • افراد دارای مشکل کلیوی
  • افراد دارای مشکل کبدی
  • خانم‌های باردار یا شیرده

عوارض آیورمکتین چیست؟

عوارض جانبی در حدود 5% از افراد شرکت‌کننده در کارآزمایی تست آیورمکتین مشاهده‌شده است. عوارض جانبی شامل موارد زیر است:

  • تشدید علائم گال ( ازجمله خارش )
  • سردرد
  • شکم‌درد
  • مشکلات پوستی
  • اسهال
  • سلولیت
  • استفراغ
  • افت فشارخون
  • خستگی
  • ناراحتی معده
  • کهیر
  • سرگیجه
  • درد مفاصل
  • از دست دادن اشتها

نکته : بهتر است بدانید که عوارض دیگری مانند تشنج تا مرگ نیز شامل عوارض استفاده بیش‌ازحد قرص آیورمکتین است، بنابراین حتماً زیر نظر متخصص آن را مصرف کنید.

هشدار : این لیست شامل تمامی عوارض قرص آیورمکتین نیست و عوارض آن خیلی بیشتر موارد نوشته‌شده است و این عوارض نوشته شده فقط عوارض شایع این دارو است.

طریقه مصرف آیورمکتین

قرص ایورمکتین عموما به صورت تک دز تجویز می‌شود، ولی برای گال‌های مقاوم به درمان، استفاده از قرص ادامه پیدا میکند که تمامی این موارد فقط توسط پزشک معالج شما تشخیص و تجویز می‌شود.

گال معمولی

  • دوز اول = روز اول
  • دوز دوم = بین روز 8 تا 15 روز بعد از دز اول

گال نروژی یا پوسته‌دار

در درمان گال نروژی به دلیل شدت زیاد بیماری، ممکن است تا دز هفتم نیز مصرف شود که زیر نظر پزشک متخصص و زیر نظر داشتن عوارض احتمالی این قرص انجام می‌شود.

نکته 1: مصرف این دارو با غذا باعث افزایش دو برابری فراهم زیستی آیورمکتین می‌شود، همچنین باعث افزایش نفوذ دارو به اپیدرم خواهد شود.

نکته 2: داروی آیورمکتین در درمان گال بسیار مؤثر است و در تست‌های آزمایشگاهی تأثیرات بسیار بهتری نسبت به دارونما داشته است.

پماد برای درمان گال

مقایسه پرمترین و بنزیل بنزوات با آیورمکتین

اولین درمان گال همیشه پرمترین 5% برای بزرگسالان و کودکان بالای 2 ماه است، زیرا سمی بودن آن کم، اثربخشی آن خوب و به‌طورکلی به‌خوبی توسط بیمار تحمل می‌شود.

در مرحله بعدی لوسیون بنزیل بنزوات 25% داروی جایگزینی است که به افرادی که به پرمترین حساسیت یا مشکل عدم موفقیت با پرمترین را دارند، داده می‌شود.

در نهایت و در صورت عدم درمان با پرمترین و بنزیل بنزوات، قرص آیورمکتین برای فرد تجویز می‌شود.

خوب است بدانید که بیشتری درصد بهبودی در بین هر 3 دارو، کرم پرمترین است و در بسیاری از بیماران گال را از بین می‌برد، تأثیر 2 دز استفاده از آیورمکتین با 1 بار مصرف پرمترین مساوی است. مقایسه بین بنزیل بنزوات در مقابل آیورمکتین هنوز مشخص نشده و هیچ‌کدام برتری‌ای در آمار درمان شدگان گال ندارند.

آیا می‌توان از قرص آیورمکتین و درمان موضعی هم‌زمان استفاده کرد؟

مطالعات کم و محدودی در این زمینه انجام‌شده است. در یک مطالعه در کشور استرالیا روی 20 بیمار که به گال نروژی مبتلا بودند، نشان داده شده که 8 نفر(40%) پس از آخرین دوز آیورمکتین خوراکی به همراه استفاده از پرمترین 5% و کراتولیتیک پاسخ درمانی خوبی داشتند. کراتولیتیک در روزهایی که پرمترین استفاده نمی‌شد، روی بیمار انجام می‌شد و آیورمکتین هم در فواصل مشخص به بیماران داده می‌شد. 9 نفر پاسخ مناسبی به درمان داشتند و حداقل 3 نفر بهبودی‌های جزئی از خود نشان دادند.

قیمت قرص آیورمکتین

اصلی‌ترین فاکتور برای تعیین قیمت قرص آیورمکتین شرکت تولید کننده برند دارو و ایرانی یا خارجی بودن آن می‌شود. همچنین دز قرص‌های آیورمکتین شامل: 12، 6، 3 و 1 میلی گرم می‌شود که قطعاً در قیمت آن تأثیر دارد، اما بهتر است بدانید قیمت قرص آیورمکتین زیاد نیست و تحت پوشش بیمه‌ای است.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *