گال نروژی

گال نروژی یا “پوسته‌دار” چیست؟

گال پوسته‌دار یک بیماری بسیار مسری با نام علمی Sarcoptes scabi است که در بیماران دچار نقص ایمنی ظاهر می‌شود. 

(گال پوسته‌دار، قبلاً به‌عنوان گال نروژی شناخته می‌شد).

چه کسانی به گال نروژی مبتلا می‌شوند؟

گال نروژی از طریق کسی که توسط کنه گال بیمار شده است منتقل می‌شود. گال پوسته‌دار ممکن است در افرادی ایجاد شود که بدنشان دارای سیستم ایمنی پایینی هستند.

گال پوسته‌دار در مناطق بومی شمال استرالیا شایع است.

عواملی که خطر ابتلا به گال نروژی را افزایش می‌دهد، عبارت‌اند از:

  • افزایش سن
  • افراد دیوانه
  • سندرم داون
  • افرادی که ویروس (HIV) “نقص ایمنی انسانی” دارند.
  • بیماران جذامی
  • بیماران غده لنفاوی
  • افرادی که استفاده طولانی‌مدت از داروهای کورتیکواستروئیدها یا داروهایی که سیستم ایمنی را ضعیف می‌کنند، دارند.
  • محل اقامت در مراکزی مانند، زندان‌ها و خانه‌های سالمندان

گال نروژی حتی ممکن است با بیماری‌های پسوریازیس یا درمانیت سبورئیک، اشتباه تشخیص داده شود.

گال نروژی چه تفاوتی با گال معمولی دارد؟

به‌صورت تخمینی بیماران مبتلا به گال پوسته‌دار تا 4000 کنه گال در هر گرم از پوست خود دارند. که تعداد کل کنه‌ها در بیماران به بیش از 1 میلیون کنه می‌رسد.

این در حالی است که اگر این را با بیماران مبتلا به گال معمولی مقایسه کنیم بیماران گال معمولی فقط با حدود 10 تا 20 کنه آلوده هستند.

علائم ظاهری گال پوسته‌دار چیست؟

گال نروژی به‌صورت لکه‌های ناچیز قرمز شروع می‌شود که سپس به پلاک‌های پوسته‌دار ضخیم بین انگشتان، زیر ناخن‌ها یا به‌صورت پیش‌رونده روی کف دست‌ها و پاها تبدیل می‌شوند.

سایر نواحی رایج عبارت‌اند از آرنج و زانو. کنه‌ها همچنین می‌توانند در ناخن جمع شوند و باعث شکافتن لایه‌های ناخن شوند.

عوارض گال نروژی چیست؟

خارش در گال پوسته‌دار ممکن است کم باشد یا وجود نداشته باشد. این موضوع ممکن است به دلیل ضعیف بودن سیستم ایمنی بیمار باشد.

از موارد دیگر می‌توان، خارش و آسیب بیشتر پوست در نواحی درگیر مانند انگشتان که خم و راست می‌شوند، نام برد.

همچنین گال پوسته‌دار سرایت بسیار شدیدی دارد.

گال نروژی چگونه تشخیص داده می‌شود؟

ازنظر بالینی گال پوسته‌دار به‌سادگی تشخیص داده می‌شود و با شناسایی کنه‌ها یا تخم‌ها در معاینه درموسکوپی یا میکروسکوپی حفره‌ها تأیید می‌شود. همچنین از میکروسکوپ “کانفوکال انعکاسی” برای بررسی لانه‌ها، کنه‌ها، تخم‌ها و مدفوع کنه استفاده می‌شود.

نمونه‌برداری از پوست “بیوپسی پوست” به‌ندرت ضروری است ولی در مواقع ضروری به‌صورت مشخص، گال نروژی را نشان می‌دهد.

گال پوسته‌دار چگونه درمان می‌شود؟

گال نروژی بسیار مسری است، بنابراین هر فردی که با بیمار زندگی می‌کند، به‌احتمال‌زیاد به درمان نیاز دارد، حتی اگر هیچ علامتی نداشته باشد.

این شامل هرکسی می‌شود که فرد اخیراً با او تماس صمیمی داشته است.

پزشکان معمولاً گال را با داروهای موضعی مانند کرم پرمترین 5 درصد، کرم کروتامیتون یا لوسیون لیندان درمان می‌کنند.

در برخی موارد، استفاده از لوسیون بنزیل بنزوات 25 درصد یا پماد گوگرد 10 درصد ممکن است ضروری باشد.

برای ثمربخشی بیشتر، بیماران باید کرم‌ها را شب‌ها قبل خواب بمالند و صبح‌ آن‌ را بشویند.

در این بین، در صورت امکان، فرد باید تمام ملحفه‌ها، حوله‌ها و لباس‌هایی را که اخیراً استفاده کرده است بشویید. اگر شستن یک مورد خاص غیرممکن است، فرد باید آن را در یک کیسه دربسته قرار داده و به مدت 3 تا 5 روز بیرون بگذارد.

برای درمان گال پوسته‌دار، برای افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، یا کسانی که به درمان با کرم‌های موضعی پاسخ نمی‌دهند، داروی “ایورمکتین” که یک داروی خوراکی است، گزینه خوبی است.

بیماران نباید در دوران بارداری یا در دوران شیردهی از داروی خوراکی ایورمکتین استفاده کنند. کودکان با وزن کمتر از 15 کیلوگرم (33 پوند) نیز باید از مصرف این دارو خودداری کنند.

پزشک ممکن است داروهای دیگری ازجمله آنتی‌هیستامین‌ها، لوسیون های ضد خارش مانند لوسیون پراموکسین، آنتی‌بیوتیک‌ها و کرم‌های استروئیدی را برای تسکین علائم تجویز کند.

درمان اعضای خانواده

اعضای خانواده نیز باید ازنظر گال پوسته‌دار غربالگری شوند و درمان شوند. صرف‌نظر از یافته‌های معاينه، تمام اعضاي خانواده بايد با داروهای موضعي تحت درمان قرار گيرند و درمان را در يک هفته تکرار کنند.

محیط‌ زیست

کنه‌ها می‌توانند تا 72 ساعت دور از میزبان (انسان) زنده بمانند. مناطق زندگی باید به‌طور کامل تمیز و جارو کشیده شود، زیرا پلاک‌های پوسته‌دار معمولاً ریخته می‌شوند. کتانی و تشک‌ها نیز باید تمیز شوند.

شستن با آب (با یا بدون مواد شوینده لباسشویی) اکثر کنه‌ها را از بین می‌برد. دمای آب تأثیری بر تعداد کنه‌های کشته‌شده ندارد.

اگر اقلام قابل شستشو نیستند، باید حداقل به مدت 4 روز در کیسه‌های پلاستیکی دربسته نگهداری شوند.

نور خورشید در از بین بردن کنه‌ها نیز مؤثر است.

درمان‌های خانگی گال پوسته‌دار

برخی از آلودگی‌های گال می‌توانند بدون درمان با داروهای شیمیایی برطرف شوند، درحالی‌که برخی ممکن است نیاز به درمان پزشکی داشته باشند.

اگر فردی می‌خواهد یک درمان خانگی برای گال را امتحان کند، ابتدا باید با پزشک تماس بگیرد. بسیاری از درمان‌های خانگی ازنظر علمی برای درمان مؤثر گال ثابت نشده‌اند.

در زیر برخی از درمان‌های خانگی رایج برای گال آورده شده است:

  • روغن درخت چای: طبق یک مطالعه تحقیقاتی مقدماتی با منبع معتبر، روغن درخت چای ممکن است به تسکین خارش و از بین بردن کنه‌ها کمک کند. بااین‌حال، تحقیقات بیشتری برای تعیین اثربخشی آن نیاز است.
  • حمام با جوشانده جو دوسر: حمام کردن با جوشانده بلغور جو دوسر ممکن است خارش ناشی از انواع بیماری‌های پوستی را تسکین دهد.
  • مرطوب‌کننده: مرطوب کردن پوست با یک محصول ملایم و بدون عطر ممکن است به تسکین برخی از علائم گال کمک کند.
  • لباس‌های گشاد: پوشیدن لباس‌های گشاد می‌تواند به جلوگیری از تحریک پوست آسیب‌دیده در بدن فرد کمک کند.
  • کاهش استرس و اضطراب: استرس و اضطراب می‌تواند خارش فرد را بدتر کند، بنابراین ممکن است ارزش پیدا کردن تکنیک‌هایی برای کاهش آن را داشته باشد. گزینه‌هایی که باید امتحان کنید شامل یوگا، مدیتیشن و ورزش روزانه است(به شرطی که به قسمت‌های آسیب‌دیده پوست کشش و آسیب وارد نشود).

انواع کنه گال

1 – گونه Sarcoptidae: می‌تواند بیشتر انسان‌ها را مبتلا کند. بخش‌های زیر به برخی از گونه‌های مختلف کنه و برخی از انواع آلودگی‌های گال اشاره می‌کند.

2 – گونه‌های کنه: کنه گال که انسان را درگیر می‌کند از خانواده Sarcoptidae است که شامل سه زیر خانواده Sarcoptinae، Teinocoptinae و Diabolicoptinae است.

درمجموع، کل خانواده کنه گال شامل 118 گونه شناخته‌شده معتبر است و این‌ها بر پوست پستانداران مختلف تأثیر می‌گذارند. هنگامی‌که گال حیوانات را تحت تأثیر قرار می‌دهد، این بیماری به‌عنوان “جرب سارکوپتیک” شناخته می‌شود.

دسته‌بندی گال

کنه گال انسانی به شرح زیر است:

گال معمولی: شایع‌ترین نوع، این آلودگی باعث خارش در دست‌ها، مچ دست و سایر نواحی می‌شود، اما نه روی صورت یا پوست سر.

گال ندولار: این گال باعث ایجاد برجستگی‌های خارش‌دار و برجسته می‌شود که معمولاً در زیر بغل یا اطراف ناحیه تناسلی ایجاد می‌شود.

گال پوسته‌دار: افراد مبتلا به گال معمولی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند ممکن است به این نوع مبتلا شوند. پوسته‌های ضخیم و خاکستری‌رنگی از پوست ایجاد می‌کند که حاوی هزاران کنه گال است. همچنین به‌شدت مسری است.

عوارض گال پوسته‌دار

اگر فردی برای تسکین خارش شدید ناشی از عفونت گال پوست خود را بخاراند یا بخراشد، ممکن است زخم‌های پوستی ایجاد کند.

اگر این زخم‌های باز با باکتری‌های روی پوست مانند “استافیلوکوکوس اورئوس” آلوده شوند، می‌تواند منجر به شرایط جدی مانند بیماری قلبی، بیماری کلیوی یا مسمومیت خون شود.

جلوگیری از گال نروژی

افراد می‌توانند با محدود کردن تماس باپوست فردی که قبلاً این بیماری را داشته و مواردی مانند ملافه یا لباس، از هجوم گال پوسته‌دار جلوگیری کنند.

بااین‌حال، این ممکن است زمانی که صحبت از اعضای یک خانواده یا افرادی باشد که در مجاورت فردی مبتلا به بیماری گال پوسته‌دار هستند، دشوار باشد، زیرا گاهی اوقات ممکن است آن فرد تا 4 تا 8 هفته بدون علامت باشد.

برای جلوگیری از هجوم و انتشار بعدی، ما باید تمام لباس‌ها، حوله‌ها و ملحفه‌ها را بشوییم یا خشک‌شویی کنیم. هنگام انجام این کار باید از آب گرم و صابون استفاده کنیم و روی حرارت زیاد خشک‌کنیم.

ما باید هر وسیله‌ای را که نمی‌توانیم بشوییم در یک کیسه پلاستیکی دربسته به مدت حداقل 3 روز قرار دهیم تا کنه‌ها گرسنه بمانند و نهایتاً بمریند.

همچنین باید تمام خانه ازجمله فرش، موکت و اثاث یا لوازم داخلی را (در روز شروع درمان) جاروبرقی بکشیم و یا کیسه را دور بیندازیم یا کیسه و فیلتر جاروبرقی را کاملاً بشوییم.

اگر ما بابت ابتلا به گال نروژی نگرانیم که شاید مبتلا شده‌ایم یا در معرض خطر ابتلا به گال نروژی قرارگرفته‌ایم، باید با پزشک صحبت کنیم.

نتیجه‌گیری

گال پوسته‌دار توسط دارو و پزشک درمان می‌شود. بااین‌حال، بیماران مبتلا به گال پوسته‌دار به دلیل وضعیت سیستم ایمنی خود و شرایط زندگی در معرض خطر آلودگی مجدد هستند.

درنتیجه مطالعه و پیگیری منظم درزمینهٔ گال پوسته‌دار ضروری است.

مرگ‌ومیر در بیماران مسن‌تر با گال پوسته‌دار در مقایسه با بیمارانی که گال معمولی دارند به‌طور قابل‌توجهی بیشتر است.

چون این بیماری تقریباً شامل بیماری‌های خطرناک قرار می‌گیرد برای درمان آن عجله کنید و اگر روشی جواب نداد، سریعاً با دکتر خود مشورت کرده و روشی دیگر را امتحان کنید.

زیاد به درمان‌های خانگی دل‌خوش نکنید چون زمان بیشتری را از دست می‌دهید. چون گال نروژی بسیار آزاردهنده است و زمان درمان بسیار مهم است.

چون بیماری گال نروژی خطرناک بوده و بیمار را به‌شدت مورد آزار قرار می‌دهد در صورت ابتلا با افراد دیگر تماس نداشته و محدوده آلودگی را به‌شدت کوچک کنید. قرنطینه فراموش نشود.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *